Mosteri

Vores mosteri er placeret på Langmose, Nybjergvej 2, 6270 Tønder.
Ideen er:
1. Vi laver most af økologisk frugt til salg.
2. Vi tilbyder kunder at komme med deres frugt og få mosten med hjem.

Hvordan foregår det?
Vi kan kontaktes for at aftale, hvornår du kan komme med din frugt, og hvornår du eventuelt kan hente mosten.
Mosten pasteuriseres og fyldes i  3 liters bag in box.
Frugten skal helst afleveres i stabelbar emballage, så vi nemt kan håndtere den. Vi ser helst ikke at æblerne afleveres i pap, da evt. regn gør, at de så flyder i hele gårdspladsen. Når frugten afleveres skal der være en seddel med tydeligt navn og telefonnummer vedlagt.

Hvordan skal frugten være?
Kvaliteten og smagen af mosten er selvfølgelig afhængig af hvordan frugten er. Frugten skal være hel, men kosmetiske fejl er ikke noget problem. Forstil dig, at du skal have lyst til selv at bide i æblet.
I sorterer selv i første omgang, og når vi hælder frugten op i kværnen, tager vi de værste æbler/pærer fra.
Frugten skylles i vores anlæg, men alligevel må der ikke være fastsiddende skidt, så der kommer f.eks. jord med i mosten.
Vi forbeholder os retten til at afvise frugt, som vi skønner er for beskidt/rådden/muggen.

Hvilken frugt kan bruges?
Æbler, pærer og kvæder. Det forekommer, at nogle får presset lidt vindruer med.

Hvordan smager mosten?
Den kommer til at smage som æblerne, så det kan være fra meget sur til meget sød. Find evt. en nabo og blande æbler med, hvis du ikke er helt sikker på smagen af dine egne. Eller få lavet en mindre portion først, dog er der en grænse for, hvor små portioner vi laver. Vi håber selvfølgelig på en lang sæson for mosteriet, så der er mulighed for at få lavet flere gange.
Ren pæresaft kan vi ikke tilbyde at lave, men et mix med æbler bliver ofte helt fint.

Holdbarhed af mosten.
Mosten pasteuriseres så holdbarheden er 1 år.  Efter åbning kan mosten i Bag in Box holde sig 6 uger i køleskab.

Poserne skal stå mørkt, helst køligt og sikkert for skadedyr. Da en pose kan gå i stykker,  bør de også stå et sted, som ikke vil tage uoprettelig skade, hvis noget skulle løbe ud.

Udbytte af frugten?
Producenten af presseren angiver et udbytte på 75%.
Vores erfaring er dog, at det kan variere meget afhængig af sorten, og hvor længe frugten har været lagret.
Indtil videre har vores kunder fået mellem 56 og 74% med hjem igen.

Allergi. Vores anlæg kan have spor af pærer, kvæder, solbær, rabarber, havtorn og vindruer. Oplys venligst hvis du har allergi overfor ovenstående.

Priser pr. 1/9/2023 med ret til ændringer.
Der afregnes pr. liter most, du får med hjem: 13,00 kr.  pr. liter. Derudover betales der for emballage: 3 liters pose koster 5 kr. og  1 karton koster 8 kr. Den kan bruges til mange poser most.

Betaling.                                                                                                                                      Kontant ved afhentning af mosten eller med Mobilepay og bankoverførsel.

Reklamation.                                                                                                                            Reklamationer vil vi helst ikke have, men det kan være svært helt at undgå. Giv venligst besked når I opdager et problem og helst ikke først året efter, når I kommer med nye æbler.

Se her hvordan vi behandler frugten.

Økologisk æblemost.